در سفر آب بنوشید

تعطيلات، فرصت خوبي براي فراغت، تفريح و البته سفر است. براي سپري کردن يک سفر خوب، جدا از برنامه‌ريزي‌هاي لازم، مراقبت از سلامتي نيز اهميت زيادي دارد چرا که حتي يک بيماري ساده ممکن است برنامه سفر و تعطيلات را به هم بزند

تعطيلات، فرصت خوبي براي فراغت، تفريح و البته سفر است. براي سپري کردن يک سفر خوب، جدا از برنامه‌ريزي‌هاي لازم، مراقبت از سلامتي نيز اهميت زيادي دارد چرا که حتي يک بيماري ساده ممکن است برنامه سفر و تعطيلات را به هم بزند
يکي از روش‌هاي پيشگيري از بيماري و حفظ سلامتي، کنترل چرخه آب در بدن و مصرف درست مايعات خواهد بود. رعايت اين مسئله به‌خصوص براي افرادي که در سفر به سر مي‌برند، از اهميت ويژه‌اي برخوردار است؛ چرا که کليه‌ها براي دفع سموم بدن و پاک کردن مجاري ادرار در روز به آب کافي نياز دارند و از طرف ديگر، خوردن و نوشيدن موادغذايي مختلف طي سفر، احتمال ابتلا به بيماري‌ها را افزايش مي‌دهد.

با توجه به تعدد فعاليت‏هاي افراد در طول سفر، ممکن است تأمين آب موردنياز بدن موردتوجه قرار نگيرد. اين در حالي است که آب به‌طور دائم در بدن چرخش دارد و براي کارکرد طبيعي اعضا بايد در روز به ميزان مناسب يعني چيزي حدود دو ليتر، آب نوشيد. تحقيقات صورت گرفته توسط شرکت آب دماوند با همکاري انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي ايران نشان مي‌دهد که 40 درصد تهراني‌ها کمتر از 5/1 ليتر آب در روز مي‌نوشند. به‌طور کلي هر فرد روزانه بايد مقدار مناسبي آب، مصرف کند تا کليه‌ها بتوانند به‌طور مرتب سموم بدن را دفع کنند. توجه به اين نکته در طول يک سفر نيز از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. ميزان مايعاتي که افراد در طول روز مي‌نوشند با ميزاني که از طريق کليه‌ها دفع مي‌‌شود، برابر نخواهد بود. بايد توجه کرد وقتي ميزان ادرار کم و غلظت آن بالا باشد (رنگ ادرار تيره)، ممکن است برخي از زوائد محلول در ادرار در کليه‌ها متبلور و تبديل به سنگ شوند. اگر ادرار فرد نيز طي 24 ساعت زرد کمرنگ باشد، نشان‌دهنده عملکرد مناسب کليه خواهد بود. تأمين آب موردنياز بدن علاوه بر دفع سموم، از به وجود آمدن سنگ کليه نيز جلوگيري مي‌کند. همچنين آب به دليل آن‌که فاقد هر نوع کالري، شکر و مواد افزودني است، سالم‌ترين نوشيدني براي پيشگيري از سنگ کليه به شمار مي‌رود.

توجه به مصرف آب سالم

حدود 60 درصد از جمعيت کشور کمتر از دو ليتر مايعات در روز مصرف مي‌کنند. بر اساس نتايج به‌دست‌آمده از تحقيق شرکت آب دماوند، 48 درصد از مردان و 50 درصد از زنان در ايران در مقايسه با توصيه‌هاى اداره ايمنى موادغذايى کشورهاى اروپايى (EFSA)، روزانه کمتر از ميزان توصيه‌شده، آب مصرف مى‌کنند. با اين حال براي تامين آب مورد نياز بدن در طول سفر، توجه به مصرف آب سالم يکي از عواملي است که مي‌تواند از ابتلا به بيماري در سفر جلوگيري کند. بهتر است قبل از سفر از وضعيت آب لوله‌کشي شهر مقصد مطلع شويد. جستجويي ساده در اينترنت،‌ صحبت با ساکنان شهر يا کسب اطلاعات از کارکنان هتلي که در آن اقامت خواهيد داشت به شما در اين زمينه کمک مي‌کند. در صورتي که نتوانستيد از سالم بودن آب لوله‌کشي اطمينان حاصل کنيد حتماً در سفر آب بسته‌بندي همراه داشته باشيد.

توصيه‌هايي براي مصرف آب در سفر

با چند توصيه ساده در سفر مي‌توان ضمن محافظت از کليه‌ها، چرخه آب در بدن و مصرف مايعات را کنترل کرد.

وقتي صبح از خواب بيدار مي‌شويد يک ليوان آب بنوشيد.

منتظر احساس تشنگي نمانيد! تشنگي هشداري است که نشان مي‌دهد آب بدن را تا حدي از دست داده‌ايد. قبل از آن‌که تشنه شويد، آب بنوشيد.

هميشه يک بطري آب به همراه داشته باشيد.

در سفر از نوشيدن نوشيدني‌هاي کافئين‌دار خودداري کنيد. مصرف بيش از حد اين نوشيدني‌ها موجب از دست رفتن آب بدن مي‌شود.

نوشيدن آب سالم در سفر اهميت بسياري دارد به‌ويژه براي کودکان، افراد مبتلا به بيماري‌هاي قلبي و گوارشي و همچنين زنان باردار و شيرده.

هنگام سفر به شهرهاي مختلف، زمان کافي براي تطبيق بدن خود با شرايط جغرافيايي و آب‌وهوايي جديد در نظر بگيريد.

احساس تشنگي تنها يکي از نشانه‌هاي کمبود آب بدن در طول سفر است. احساس خستگي، بدن درد و گرفتگي عضلات، سردرد، بي‌حوصلگي و زودرنجي و احساس تهوع و سرگيجه ديگر نشانه‌هايي هستند که از کمبود آب بدن خبر مي‌دهند.

اگر در مدت سفر در مناطق گرم و خشک اقامت داريد حتماً مصرف روزانه آب خود را افزايش دهيد. همچنين توجه داشته باشيد، بيشترين ميزان کمبود آب بدن، در طول سفرهاي هوايي رخ مي‌دهد.

نظرات کاربران آنچه شما به اشتراک گذاشتید ...
    ارسال دیدگاه
    اولین کسی باشید که دیدگاهی مینویسد ”در سفر آب بنوشید”
    امتیاز شما:
    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد ، بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند