ساختار نوشابه از چه موادی تشکیل شده است

راز خوشمزگی نوشابه‌ها

نوشابه‌ها ترکیبی پیچیده از مواد طبیعی و مصنوعی هستند که برای ایجاد یک نوشیدنی خوش طعم و گازدار طراحی شده‌اند. با این حال، مصرف بیش از حد نوشابه به دلیل محتوای بالای شکر و برخی افزودنی‌ها، می‌تواند برای سلامتی مضر باشد.

نوشابه‌ها، نوشیدنی‌های بسیار محبوبی هستند که به طور گسترده توسط مردم، به ویژه جوانان مصرف می‌شود. نوشابه‌های مدرنی که در فروشگاه‌ها خریداری می‌کنیم، دارای ترکیبات پیچیده‌ای هستند. مواد اصلی موجود در یک نوشابه عبارتند از: آب، شکر، مواد افزودنی، طعم دهنده، مواد نگهدارنده، رنگ، دی‌اکسیدکربن، فسفات، کافئین و سایر اجزا ...

*آب: مهم‌ترین عنصر هر نوشابه آب است که معمولاً تا 94 درصد از مواد موجود در لیوان شما را تشکیل می‌دهد. برای حفظ خلوص آب، باید آن را از تقریباً تمام ناخالصی‌ها پاک کرد و در حد مطلوب‌ترین pH قرار داد که با سایر موادی که می‌توانند سطح pH را تغییر داده و طعم نوشیدنی را تنظیم کنند در تعادل کامل باشد.

آب گازدار تا 94 درصد از یک نوشابه را تشکیل می‌دهد. دی اکسید کربن آن درخشش و گاز خاصی را به نوشیدنی اضافه می‌کند و همچنین به عنوان یک نگهدارنده ملایم عمل می‌کند. دی اکسید کربن یک گاز منحصر به فرد مناسب برای نوشابه است زیرا بی اثر، غیرسمی‌ و نسبتاً ارزان است و به راحتی قابل مایع شدن است.

*شکر: شکر دومین ماده اصلی نوشابه است که 7 تا 12 درصد از آن را تشکیل می‌دهد. شکر که به صورت خشک یا مایع استفاده می‌شود، شیرینی را به نوشیدنی اضافه می‌کند و مزه نوشابه را در دهان را تقویت می‌کند. شکر یک جزء مهم برای لذت مصرف‌کننده از یک نوشابه است. شکر همچنین طعم‌ها و اسیدها را متعادل می‌کند.

نوشابه‌های بدون قند از کمبود قند در طول جنگ جهانی دوم سرچشمه می‌گیرند. تولیدکنندگان نوشابه در آن زمان به شیرین کننده‌های دارای غلظت زیاد عمدتاً ساخارین، روی آوردند که در دهه 1970 به علت سرطان زا بودن از ساختار نوشابه‌ها حذف شد و جایگزین‌های قند دیگر با موفقیت بیشتری معرفی شدند، به ویژه آسپارتام (که البته امروزه به عنوان یکی از شیرین‌کننده‌های مضر شناخته می‌شود) یا  Nutra-Sweet، که به طور گسترده در دهه‌های 1980 و 1990 برای نوشابه‌های رژیمی استفاده می‌شد. از آنجایی که برخی از شیرین‌کننده‌های با شدت بالا، طعم و مزه‌ی مطلوبی از شکر را ایجاد نمی‌کنند، اغلب با شکر و سایر شیرین‌کننده‌ها و طعم دهنده‌ها ترکیب می‌شوند تا نوشیدنی را بهبود بخشند.

شکر موجود در نوشابه‌ها را می‌توان به صورت خشک یا مایع استفاده کرد که اغلب 7 تا 12 درصد از محتویات نوشابه است. وجود شکر نه تنها شیرینی نوشیدنی را افزایش می‌دهد، بلکه اسیدها و طعم‌ها را متعادل می‌کند. شیرین‌کننده‌های مصنوعی می‌توانند طعم متفاوتی نسبت به شکر طبیعی یا عصاره‌های شیرین میوه‌ها داشته باشند، که تولید‍‌کنندگان را مجبور می‌کند تا طعم‌های مصنوعی بیشتری برای متعادل کردن مزه نوشیدنی اضافه کنند.

*مواد افزودنی: مواد افزودنی معمولاً در مقادیر بسیار کم استفاده می‌شوند که به طور موثر ظاهر (امولسیون)، عطر و طعم دهان را بهبود می‌بخشد. در چند دهه اخیر، مواد افزودنی تقریباً همیشه منشاء طبیعی داشته‌اند. مقادیر بسیار کمی از افزودنی‌های دیگر، طعم، حس دهان، عطر و ظاهر نوشیدنی را بهبود می‌بخشد.

طیف بی‌پایانی از طعم دهنده‌ها وجود دارد. آنها ممکن است طبیعی، طبیعی یکسان (تقلیدهای سنتزشده شیمیایی)، یا مصنوعی (از نظر شیمیایی بی‌ارتباط با طعم‌های طبیعی) باشند. امولسیون‌ها مخلوطی از مایعات هستند که عموماً ناسازگارند. آنها از عناصر مبتنی بر آب مانند صمغ‌ها، پکتین‌ها و مواد نگهدارنده تشکیل شده‌اند.

*مواد نگهدارنده: برای جلوگیری از ظهور و رشد میکرو ارگانیسم‌ها و همچنین جلوگیری از فاسد شدن نوشابه و اطمینان از ماندگاری بیشتر نوشیدنی، مواد نگهدارنده به نوشابه‌ها اضافه می‌شود. آنتی اکسیدان‌هایی مانند BHA و اسید اسکوربیک رنگ و طعم را حفظ می‌کنند. با شروع دهه 1980، تولیدکنندگان نوشابه در پاسخ به نگرانی‌های بهداشتی فزاینده مردم، افزودنی‌های طبیعی را انتخاب کردند.

*طعم دهنده‌ها: طعم دهنده‌ها معمولا در نوشابه‌ها وجود دارند. آنها یا مصنوعی هستند که برای تقویت یا تعادل طعم که توسط مواد دیگر ایجاد می‌شود مورد استفاده قرار می‌گیرند، یا طبیعی و به صورت پودر ژله‌ هستند.  جوهر فرمول مخفی کوکاکولا ترکیبی از طعم‌های طبیعی آن است. این محافظت‌شده ترین و مخفی‌ترین بخش فرمول است. طعم کلی یک نوشابه به تعادل پیچیده شیرینی، ترشی و اسیدیته (pH) بستگی دارد. اسیدها به طعم پس زمینه وضوح می‌بخشند و با تحریک جریان بزاق، تجربه رفع تشنگی را افزایش می‌دهند. رایج‌ترین اسید در نوشابه‌ها اسید سیتریک است که طعم لیمویی دارد. اسیدها همچنین سطح pH را کاهش می‌دهند و به طور ملایم نوشیدنی را حفظ می‌کنند.

*رنگ‌ها: از رنگ‌ها به منظور جذاب‌تر کردن محصولات، اصلاح تغییرات رنگ در طول پردازش یا ذخیره سازی و حفظ کیفیت مواد اولیه استفاده می‌کنند. این رنگ‌ها به سه دسته‌ی طبیعی، مصنوعی و کاراملی تقسیم می‌شوند.

*اسید فسفریک: اسید فسفریک تاثیر بسیار زیادی در pH دارد و طعم خاصی به نوشیدنی‌ها می‌دهد.

لینک کوتاه: https://zamzam.ir/?p=16631

نظرات کاربران آنچه شما به اشتراک گذاشتید ...
    ارسال دیدگاه
    اولین کسی باشید که دیدگاهی مینویسد ”راز خوشمزگی نوشابه‌ها”
    امتیاز شما:
    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد ، بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند